Voor wie?

Als voedingscoach kan ik heel wat mensen begeleiden op gebied van gezonde voeding. Ben je jong of oud, man of vrouw, kamp je met onder- of overgewicht, van huisvrouw tot handelsvertegenwoordiger, iedereen die op een gezonde manier wil leven, komt in aanmerking.
Gezonde voeding betekent veel meer dan enkel ‘afvallen’:

  1. Het ideale gewicht bereiken
    De ideale combinatie om gezond af te slanken is gezond eten en meer bewegen.
  2. Minder snel ziek worden
    Gezonde voeding met veel vitaminen en mineralen zorgt ervoor dat je immuunsysteem sterker wordt. Hierdoor word je minder snel ziek.
  3. Betere prestaties
    Gezonde voeding betekent dat je extra energie binnenkrijgt. Deze energie zal je nuttig kunnen gebruiken op het werk, op school, tijdens het sporten of in je vrije tijd.
  4. Minder stressgevoelig
    Gezond eten kan je helpen om beter om te gaan met stress. Zo zal je je bijvoorbeeld minder snel prikkelbaar voelen.
  5. Meer zin in sporten
    Doordat je gezonder eet, zit je beter in je vel. Hierdoor krijg je meer energie en meer zin om te bewegen.
  6. Gezelligheid
    Gezellig samen met je vrienden of familie genieten van een gezonde maaltijd, zonder dat je je hoeft zorgen te maken over de gevolgen.
  7. Een jonger uiterlijk
    Door gezonde voeding wordt het verouderingsproces uitgesteld.
  8. Langer fit blijven
    Je zult er niet alleen jonger uitzien, je voelt je ook jong. Zo blijven je spieren en botten langer in goede conditie als je gezond eet.
  9. Minder risico lopen op “welvaartsziekten”
    Gezond eten is een belangrijke factor in het verlagen van het risico op hart -en vaatziekten, diabetes en kanker.
  10. Een gezond gezinsleven
    Door het geven van het goede voorbeeld aan de rest van het gezin, gaat iedereen gezonder eten.

 

Zwangerschap en lactatie

Een gezonde levensstijl met een gebalanceerde en gevarieerde voeding, voldoende fysieke activiteit en niet roken tijdens de zwangerschap zijn  belangrijk zowel voor uw baby als uzelf. Aandacht voor enkele voedingsstoffen en voedselveiligheid is aangewezen. Om te voldoen aan de aanbevolen inname van bepaalde voedingsstoffen raden wij bepaalde voedingssupplementen aan tijdens de zwangerschap. Een gezonde levensstijl zal ook helpen om een aanbevolen gewichtstoename tijdens uw zwangerschap te verkrijgen en om de kans op zwangerschapskwaaltjes te verminderen. Wil  u  geen massa’s overtollige kilo’s wegwerken na een zwangerschap maar toch voor 100% de gezondheid van  uw kindje garanderen? Ik geef u graag voedingsadvies op maat om zorgeloos te genieten van een gezonde zwangerschap.

Kinderen

Met de voedingsgewoonten bij kinderen jonger dan 2 jaar is het in het algemeen vrij goed gesteld. Bij Kleuters en jongeren is het helaas anders. Amper 19% van de kleuters ontbijt elke dag. Bij de jongeren ontbijt 1 op 6 nooit. Het blijkt dat 7 op de 10 kinderen overdag minstens één boterham met zoetigheid (bijvoorbeeld choco) eten en dat de helft van de kinderen elke dag gesuikerde dranken drinkt.
Wat met de paplepel wordt ingegeven, bepaalt later onze gezondheid.
Het voedingsaanbod is vandaag enorm, we eten veel vet- en suikerrijker dan 20 jaar geleden. Dit zorgt voor een overschot aan suikers en vetten. Het kan op termijn leiden tot hart- en vaatziekten en die aanleg begint al vanaf vier jaar.
Maar ook onze le
vensstijl is heel anders dan vroeger.
Kinderen spenderen hun vrije tijd liever starend naar een tv- of computerscherm in plaats van buiten te ravotten. We bewegen minder en het leven speelt zich grotendeels binnenshuis af.  Niet alleen je eigen gezondheid (lichaamsgewicht) is belangrijk, maar als ouder is men ook begaan met de gezondheid van de kinderen.
Minder goede eetgewoontes
Minder sport en minder beweging…
Geen wonder
dus dat één op vijf kinderen met overgewicht te kampen heeft!
Om een gewichtsprobleem aan te pakken is het belangrijk de
voedings- en leefgewoontes bij te sturen.  Heel vaak weet u niet hoe u er moet aan beginnen. Dan kan u best een beroep doen op een voedingscoach die u en uw  kind op weg helpt. Zo worden er handige  tips gegeven over gezonde tussendoortjes/voeding en hoe men als ouder kan meewerken aan een gezondere levensstijl en voedingspatroon van je kind(eren).

 

Adolescenten en volwassenen

Nogal wat volwassenen bewegen onvoldoende en eten te weinig groenten en fruit. Onevenwichtig eten in combinatie met een inactieve levensstijl heeft invloed op medische risicofactoren zoals bloeddruk, cholesterol, BMI… Naast onevenwichtig eten en een gebrek aan lichaamsbeweging spelen ook roken, stress en andere leefstijlfactoren een belangrijke rol in de relatie tot gezondheid en ziekte.
De dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen en voedingsmiddelen hangt af van leeftijd, geslacht, lengte en gewicht, lichamelijke activiteit (arbeid, lichaamsbeweging), fysiologische factoren (groei, herstel van ziekte, zwangerschap).


Een evenwichtige voeding samenstellen betekent de juiste balans vinden tussen de inname van vetten, koolhydraten, eiwitten en voedingsvezels, mineralen, spoorelementen, vitaminen en water.
Als voedingscoach maak ik een persoonlijk en passend voedingsschema op en streven we naar een gezonder levenspatroon.